maanantai 20. huhtikuuta 2015

Intialainen Kiilapeukalolapanen

Image result for intialainen kiilapeukaloIntialainen kiilapeukalo
Vasemman käden lapanen
1.Luo silmukoita 40s
2.Varsi: Neulo joustinneuletta haluamasi verran
3.Neulo varren jälkeen 4 kerrosta oikeaa
4.Jaa silmukat puikolle näin: 4 s, 16 s, 10 s ja 10 s.
(aloita jako ensimmäisestä puikosta)



Lisäyskerrokset:
Ensimmäinen lisäyskerros:
1.Neulo ensimmäisen puikon 4 silmukkaa oikein
2.Nosta ensimmäisen ja toisen puikon silmukoiden välinen lanka toiselle puikolle
3.Neulo nostettu lanka kiertäen oikein ensimmäiselle puikolle
4.Neulo kerros loppuun

Toista lisäyksiä samalla tavalla joka kierroksella,

 kunnes silmukoita on ensimmäisellä puikolla20 s

(Lisäyspuikolla kaksinkertainen määrä silmukoita normaaliin silmukkamäärään nähden)

Peukalonkohta:
1.Siirrä toisen puikon silmukoista 16  langalle
2.Jaa silmukat puikoille niin, että jokaisella puikolla on 10 silmukkaa
3.Jatka neulomista normaalisti

Oikean käden lapanen
Neulo vasemman käden lapasen peilikuvaksi
Neulo ensin resori, 4 oikeaa kerrosta ja sitten jaa silmukat puikoille näin:
Ensimmäinen puikko 10 s, 10 s, 16 s ja 4 s.

Tee peukalokiilan lisäykset KOLMANNEN ja NELJÄNNEN 

puikon välistä NELJÄNNELLE puikolle

Toista lisäyksiä samalla tavalla joka kierroksella, kunnes silmukoita on neljännellä puikolla 20 s

7 kommenttia:

  1. Täydellisin peukalo minkä olen ikinä tehnyt. Olen aikaisemmin osannut vain aukkopeukalon, joten tämä tekniikka mullisti osaamiseni. Yllätyin kuinka hyvältä ja tukevalta peukalo tuntui ja myös siitä kuinka helppo peukalo oli loppujen lopuksi tehdä, sillä se näyttää paljon monimutkaisemmalta mitä on.

    VastaaPoista
  2. Tää peukalo oli kyllä ehdottomasti kiilakavennukseen verrattuna helpompi tehdä, ei tarvinnut laskea lisäyksien väliin kerroksia. Vaikeusaste aukkopeukun ja kiilapeukun välistä. Ehdottomasti kokeiluun toisenkin kerran!

    -Sarita-

    VastaaPoista
  3. Olen samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa. Yllättävän helppo ja erittäin käyttökelpoinen peukalomalli. MInä olen tehnyt vaan perinteisen aukkopeukalon, kiilapeukalon mallista en ole hirveästi tykännyt.

    VastaaPoista
  4. Kyseistä tekniikkaa tulen varmasti käyttämään jatkossakin! Edellämainittujen kanssa samaa mieltä siitä, että luulin tekniikan oleva hankalampi mitä se olikaan. Kyseinen malli tukee kättä ja on erittäin miellyttävä kädessä.

    VastaaPoista
  5. Mä itekin rakastuin tähän peukalomalliin!aina tehnyt helpoimman kautta enkä ole jaksanut opetella uutta tekniikkaa. Tämän tekniikan opittuani ei taida lapasistani löytyä muunlaisia peukaloita!:)) niin istuva ja hyvän tuntunen kädessä ja helppo tehdä.

    VastaaPoista
  6. Itse olen tottunut tekemään lapasiini yleensä aina peukalokiilan, sillä se on ensimmäinen peukalontekotapa jonka olen joskus oppinut, ja sitten olen vain aina käyttänyt samaa tapaa. Jossain vaiheessa en tainnut edes ajatella, että muita tekotapoja edes olisi, sillä myös äitini (joka minut on neulomaan opettanut) tekee aina peukalokiilan ja pitää sitä oikeastaan ainoana kunnollisena tapa tehdä peukalo :D
    Intialainen kiilapeukalo oli siis itselleni täysin uusi tuttavuus, ja se olikin aika hauskan näköinen peukalomalli. Sen tekeminen oli varsinaista aivot narikkaan -puuhaa, kun lisäykset tehdään puikkojen väliin ja joka kerroksella, eikä neuloessa siis tarvitse laskea yhtä paljon kuin esimerkiksi kiilapeukalossa. Itse en tosin huomannut tämän peukalon istuvan mitenkään erityisen paljon paremmin kuin esimerkiksi kiilapeukalo, mutta voi olla että opetustuokiossa kiertänyt mallilapanen oli vain väärän kokoinen omaan käteeni. Omat kokeilunikin tein minikokoisina, joten niidenkään sovittaminen ei ollut mahdollista. Muodostanen lopullisen mielipiteeni tästä peukalomallista vasta sitten kun saan aikaiseksi tehdä sopivankokoisen lapasen tällä tyylillä, mutta toistaiseksi olen itse edelleen tavallisen peukalokiilan kannalla. Opetuskäyttöä ajatellen intialainen malli tosin on varmasti yksinkertaisempi oppia, varsinkin jos ei ole aiemmin tehnyt lapasia tai muuten neulonut paljoa.

    VastaaPoista
  7. Oli oikein miellyttävä uusi tuttavuus! Peukalon istuvuus on todella hyvä, ja lopulta peukalon tekeminen ei ole vaikeaa. Kuten jo aikaisemmin on kommentoitu, mielestäni intialaisen peukalon tekeminen on helpompaa kuin kiilapeukalon. Ehdottomasti yksi suosikeista!

    VastaaPoista